Om Naboværn

Tryghed Gennem Fællesskab

 

I juli 2017 blev et ældre ægtepar i 70’erne truet med kniv og pistol under et hjemmerøveri i Kastrup. Kort derefter, i samme område, blev en anden 70-årig kvinde udsat for et hjemmerøveri – og en 82-årig mand blev stukket med kniv i ansigtet, og slået i hovedet med et kosteskaft. Så fik de lokale beboere nok – og tog initiativ til en Facebook-gruppe, der senere blev til appen Naboværn. 

 

 

At oprette et decideret nabo- eller borgerværn er ikke noget vi er så vant til i Danmark. Ikke desto mindre –  så når TV2 i 2017 gjort en optælling, kunne de finde mere end 50 organiserede naboværn i Danmark. Der var åbenbart mange nabolag der følt et behov for øget sikkerhed, og en ønske om at værne om trygheden sammen. Naboværnet i Tårnby blev fremhævet i Tv2’s artikel, og borgerne vidnede om en øget mistillid til at politiet kunne rykke ud hurtigt nok, og en følelse af utryghed i nabolaget.

 

Fra Facebook til App

Tårnby Naboværn startede med at organisere sig på Facebook, og opdelt Tårnby i 17 zoner hvor naboerne gik turer, og tjekkede at alt var som det skulle. Jakob Maaløe, der idag er Naboværns direktør, kom i kontakt med borgerne gennem at selv gå med i gruppen. Han havde selv oplevet hærværk på sin egne grund, og var glad for initiativet.

Jakob, der er programmør, syntes dog at Facebook havde sine begrænsninger. Han tog kontakt til administratoren for gruppen, og tilbød  at lave en mere hensigtsmæssig platform til formålet – hvilket mødtes med stor entusiasme.

»Jeg syntes det var et fantastisk initiativ, men at det kunne gøres bedre. For eksempel oplevede jeg gentagne gange at ikke modtage beskeder når noget skete i nærheden af mig, eller at beskederne var irrelevante fordi det sket langt væk fra min adresse. Det var super frustrerende, da det gjorde det sværere at følge med når der sket noget vigtigt i mit nærområde.« siger Jakob.

Jesper Erik Niclasen, en kollega til Jakob og en dygtig programmør – kom hurtigt med på teamet. Sammen udviklede de første version af appen, der til mange naboers glæde lanceredes i juni 2018.

 

Det er fællesskabet, der skaber trygheden

Siden den gang har også Theis Borg, en erfaren entreprenør med flere virksomheder bag sig, kommet med på teamet – og nu er de 3 drenge klare til at tage Naboværn til næste niveau. Appen har idag mere end 2000 medlemmer, fordelt på 34 naboværns-grupper. Naboerne orienterer hinanden dagligt om indbrud, mistænkelig aktivitet, overfald og andet relevant. Når dette sker så oplever Jakob at naboerne tropper op i stor stil.

»Vi kan se hvor utrolig stærkt det er når vi holder sammen – og hvor effektivt vi får delt en besked om at vi f.eks har udenlandske håndværkere i området, der forsøger at få lokket beboere til at få “skiftet tag”. Vi kan også hurtigt få etableret vagt-ruter, hvis et bestemt område har været plaget af indbrud. Det gør mig utrolig glad at se at vi i fællesskab kan løfte en sådan opgave.« siger Jakob. Brugerne har også mulighed for at knytte sit eget hus-alarm til appen, så at naboerne får besked når den går  – og de kan i værste tilfælde også trykke på en panikknap, der går ud til alle i nærområdet – hvis de har brug for hjælp umiddelbart.

»Brugerne siger at Naboværn betyder meget for følelsen af tryghed i deres område. Det har derudover overrasket mig personligt, hvor mange i mit område jeg har lært at kende –  på baggrund af at vi har kommunikeret om de ting der er foregået, og været på vagt-ruter sammen. Det gør at man føler sig tættere knyttet til sit lokalområde, og derigennem også er mere tilbøjelig til at hjælpe. Det var lige præcis det der var tanken – at hvis vi bare kunne forsyne naboerne med en god platform – så ville de selv kunne skabe tryghed i deres område gennem organisering, kommunikation og fællesskab« siger Jakob Maaløe.

 

 

Fremtiden for Naboværn

Siden 2017 hvor første version af appen lanceredes, har Jakob, Jesper og Theis modtaget meget feedback og idéer fra alle engagerede brugere rundt omkring i landet.

»Vi har fået rigtigt mange gode idéer, og gjort mange erfaringer, om hvordan vi kan gøre det endnu bedre. Det er virkelig fedt at dele passionen omkring tryghed med fællesskabet i appen – og mange donerer også penge så at vi kan blive ved. Ellers havde det ikke kunnet lade sig gøres. « fortæller Jakob. Med alt de input de har fået i hånden, har drengene nu kastet sig ud i at lave næste version af appen.

»Den nye version vil forhåbentlig styrke vores fællesskab endnu mere, og gøre det endnu lettere at følge med, og informere hinanden når noget vigtigt sker. Vi kan se at vores – og naboernes – arbejde gør en virkelig forskel i samfund rundt omkring i hele landet. Hvis vi ikke har tryghed og sikkerhed hvor vi bor, hvad har vi så egentlig overhovedet?« siger Jakob.

Den næste version af Naboværn’s app forventes released i foråret 2020.

 

 

Jakob Maaløe

CEO og programmør i JTJLabs (Naboværn)

Bor i Tårnby og arbejder til daglig som Senior Tech lead & programmør i et større dansk firma.

Jakobs rolle i forhold til Naboværn er Android og backend udvikler.

jam@nabovaern.dk

 

Jesper Erik Niclasen

Programmør i JTJLabs (Naboværn)

Bor med sin familie i Lyngby og arbejder til daglig som Tech lead i et større dansk firma.

Jespers rolle i forhold til Naboværn er backend og web udvikler.

jen@nabovaern.dk

 

Theis Borg

Programmør i JTJLabs (Naboværn)

Bor på Amager og er en erfaren og entusiastisk start-up entreprenør.

Theis rolle i forhold til Naboværn er backend, Android og web.

thb@nabovaern.dk

 

Du er altid velkommen til at kontakte os på kontakt@nabovaern.dk eller direkte på en af ovenstående e-mail adresser.